poniedziałek, 17 sierpnia 2009

Sałatka



Ze względu na to, że moje córki uwielbiają surówkę z ogórkiem i pomidorem, dość często robię całą jej salaterkę z kilkoma innymi dodatkami.




W wersji lekkiej są to same warzywa z oliwą; kiedy chcę, żeby zjadły coś pożywniejszego, dokładam uduszone i pokrojone piersi kurczaka.


Ogólnie przygotowanie wygląda tak:

- kilka liści sałaty lodowej;
- pół ogórka;
- 2 pomidory;
- 1 cebula lub połowa pora;
- posiekany koperek lub majeranek
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz

Sałatę rwę na kawałki, ogórek obieram i kroję na plasterki lub jeszcze drobniej, pomidor podobnie. Cebulę kroję w piórka(por na plasterki).
Wszystko wrzucam do salaterki, zalewam oliwą, wsypuje koperek(majeranek), dodaję sól, pieprz i mieszam. 

Przygotowując surówkę z wkładem mięsnym, zazwyczaj doprawiam czosnkiem przeciśniętym przez praskę(2 ząbki, bo lubimy dość czosnkowe dania). 


Wymieszane warzywa muszą odstać 20-30min. żeby "przejść" swoim zapachem. 


Dziewczyny zajadają się tym daniem, a według mnie jest dość lekkie i specjalnie nie obciąża żołądka. Podczas upałów prawie codziennie robiłam ją sobie na kolację - w wersji bezmięsnej. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz